100 % VEGANSKI sastojci!

Svi možemo učiniti svijet boljim mjestom. Da čak i male stvari mogu napraviti razliku. Zato vam essence želi pomoći da iskoristite svu svoju pozitivnu energiju – puni samopouzdanja i snage. PINK & PROUD. A sada i veganski! Njihovi veganski proizvodi ne sadrže sastojke životinjskog porijekla. Umjesto toga, koriste biljne ili sintetičke sastojke za njihovu vegansku kozmetiku. Dobrobit životinja bila je posebno važna za essence od samog početka – proizvodi su uvijek bili 100% bez testiranja na životinjama, u skladu sa zakonima EU.

Za make-up bez testiranja na životinjama

Otkad je essence ušao na tržište, nijesu naručili nijedno testiranje na životinjama – ni za proizvode ni za sastojke,  ni u Njemačkoj ni bilo gdje na svijetu. Čak i prije uvođenja zakonske zabrane u EU-u, proizvodili su kozmetiku isključivo bez testiranja na životinjama; essence predstavlja kozmetiku bez okrutnosti i uvršten je na službeni popis organizacije PETA Germany e.V. za kozmetiku bez testiranja na životinjama. U essence-u  čvrsto vjeruju u „ljepotu bez okrutnosti”, što se, srećom, zahtijeva i u okviru zakona EU-a. Proizvodi su prirodni i još uvijek 100 % sigurni i kvalitetni!

Budući da je tema kozmetike koja nije ni na koji način testirana na životinjama jako važna i potrošačima, ovdje vam želimo pružiti detaljne informacije o ovoj kompleksnoj temi i otvoreno odgovoriti na vaša pitanja:

1. Što zakon kaže o „testiranju na životinjama”?

Od 2004. godine nijedan kozmetički proizvod koji je testiran na životinjama ne smije se prodavati u Njemačkoj i cijeloj Evropskoj uniji. Uz to, njemačka kozmetička industrija dobrovoljno ne sprovodi testiranja na životinjama još od 1989. godine. Od 2009. godine proizvodi sa sastojcima koji su testirani na životinjama, posebno za kozmetičke svrhe, takođe su zabranjeni. Prelazno razdoblje završilo se 2013. godine. To znači da po zakonu nijedan kozmetički proizvod u Njemačkoj nije testiran na životinjama.

Ali, postoji još jedna važna činjenica: takozvana regulativa REACH (registracija, evaluacija i autorizacija hemikalija) stupila je na snagu 2009. godine. Ova uredba pokriva zahtjeve hemijske politike, koja kaže da za sve sastojke mora postojati dokaz da su sigurni, bez obzira na to jesu li dobro poznati ili potpuno novi, sintetički ili prirodni. U ovom slučaju, „sigurno” znači da sastojci u gotovom proizvodu neće dovesti do bilo kakvih negativnih učinaka na zdravlje nakon primjene. Danas kozmetička industrija primjenjuje drugačije metode ispitivanja umjesto testiranja na životinjama. Alternativne metode obuhvataju laboratorijske testove koji se sprovode „in vitro”. Oni mogu biti veganski ili neveganski. Inače, „in vitro” je latinska riječ koja znači „u čaši”.

Tu dolazi do jedne komplikacije: brojni kozmetički sastojci upotrebljavaju se i u druge svrhe, ne samo za izradu kozmetike. Na primjer, bademovo ulje se često upotrebljava u kozmetici, ali se upotrebljava i u proizvodnji drugih proizvoda, kao što su ljekovi. Prema zakonu medicinski sastojci mogu i još uvijek moraju biti testirani na životinjama, jer se tako dokazuje da su sigurni za upotrebu, barem ako nema dostupnog ovlaćenog alternativnog testiranja. Takvi se sastojci kasnije mogu upotrebljavati u kozmetici. Ono što je ovdje važno jeste to da sastojci posebno namijenjeni za kozmetičke svrhe ne smiju biti testirani na životinjama.

2. Kako essence gleda na testiranje na životinjama?

Kompanija essence nikako nije pobornik testiranja na životinjama. Ne sprovode ga niti ovlašćuju bilo koga drugog za to. Ni u Njemačkoj ni bilo gdje drugdje u svijetu. Nikada nijesu i nikada neće. U ugovorima sa dobavljačima navedeno je da oni moraju proizvoditi proizvode u skladu sa zakonima EU-a koji jasno zabranjuju testiranje na životinjama. Za essence je, naravno, to pitanje na dobrovoljnoj osnovi, i uvijek je tako bilo, zato što znaju da mogu proizvesti dobre i sigurne proizvode bez uzrokovanja patnje životinjama. U kozmetičkoj industriji se umjesto testiranja na životinjama godinama upotrebljavaju alternativni testovi.

3. Je li proizvod koji nikada nije testiran na životinjama i dalje siguran?

Za to u Evropi ne morate brinuti! Osim propisa hemijske politike koji traže dokaz sigurnosti za sve sastojke, Njemačko industrijsko udruženje za ličnu higijenu i deterdžente (IKW) na isto pitanje odgovara ovako: „Samo proizvod s temeljno potvrđenim sastojcima dolazi na tržište i može se prodavati. To je tako i tako će uvijek biti.” Obučeni stručnjaci potvrđuju sigurnost proizvoda. Stoga, možete uživati u svojim essence proizvodima!

4. Može li essence plasirati inovativne proizvode bez testiranja na životinjama?

Brend essence oduvijek ima inovativne, moderne proizvode i nijesu nikada sprovodili testiranje na životinjama! Pomoću alternativnih metoda testiranja, kao i ostatak kozmetičke industrije, stalno rade na procjeni je li nova sirovina zaista sigurna za upotrebu, tako da se uvijek možete radovati mnogim novim i poboljšanim proizvodima by essence!

5. Iako je testiranje na životinjama za kozmetičke svrhe zabranjeno u EU-u, novi sastojci moraju biti testirani na životinjama. Je li to istina?

Prije svega, zabrana testiranja na životinjama ne odnosi se samo na gotove kozmetičke proizvode, nego i za sirove sastojke ako se oni upotrebljavaju isključivo za kozmetiku! Sigurnost svih sastojaka mora se osigurati u skladu s propisima hemijske politike, a kozmetička industrija upotrebljava alternativne metode ispitivanja umjesto testiranja na životinjama. Ako te alternativne metode ne mogu dokazati da je sastojak siguran, on se neće ni upotrebljavati. Ali, morate znati da se mnogi sastojci upotrebljavaju i u farmaceutskoj industriji. Budući da je sigurnost u medicini posebno važna, zakon je u ovom slučaju potpuno drugačiji. U ovom slučaju, sastojci se testiraju na životinjama ako nijesu dostupne druge odobrene alternativne metode. Iako se ti testovi ne provode u kozmetičkoj industriji, oni se ponekad odnose na sastojke koji se mogu kasnije upotrebljavati u proizvodnji kozmetike.

6. Ako se upotrebljava novi sastojak, testira li se na životinjama?

Ne. Prema propisima EU-a, to je zabranjeno od 2009. godine. Kompanija essence se, u svakom slučaju, uvijek dobrovoljno suzdržavala od testiranja na životinjama za svoje proizvode i njihove sastojke. Vole kozmetiku, ali vole i životinje! Za njih to ide ruku pod ruku.

7. Istražuje li cosnova i dalje nove sastojke?

Naravno! Na tome radi tim za inovacije. Oni skeniraju sve nove sastojke dostupne na tržištu koji su sigurni za primjenu u kozmetici essence. Naravno, uvijek žele biti ispred trendova i osigurati da proizvodi mogu ponuditi ono nešto više!

8. Što je s proizvodima essence koji su proizvedeni van EU-a, na primjer, u Kini? Testiraju li njih na životinjama?

Ne, ne sprovode testiranja na životinjama ni za te proizvode! Prvo,jer to ne žele, i drugo, jer ne bi mogli prodavati svoje proizvode u EU iz zakonskih razloga! Dobavljači se moraju uskladiti s regulativom države u kojoj će se prodavati proizvodi. Zakoni EU-a jasno utvrđuju da je testiranje na životinjama za kozmetičke proizvode i njihove sastojke zabranjeno. Kako bi to osigurali, sklopili su dodatne sporazume sa dobavljačima.

Donedavno je testiranje na životinjama bilo obavezno za proizvode koji se uvoze u Kinu. Stoga se essence uvijek suzdržavao od prodaje proizvoda na kineskom tržištu. Online prodaja u Kini ne podliježe tom propisu, pa su proizvodi tamo dostupni online. Propisi za prodaju u radnjama u Kini su promijenjeni 2021. godine. Otad testiranje na životinjama više nije obavezno i može se zamijeniti drugim metodama testiranja.

9. Može li se stvarno osigurati da se proizvodi koji su proizvedeni van Evrope ne testiraju na životinjama?

Da, može. Čak i zakon obavezuje na to: dobavljači se moraju uskladiti sa njihovim strogim standardima, a i obavezni su proizvoditi u skladu sa zakonodavstvom EU. Ovo znači da je testiranje na životinjama zabranjeno. Kao što smo spomenuli, sklopljeni su dodatni sporazumi sa dobavljačima kako bi to osigurali.