Srdjan dragojevic

Srđan Dragojević sa osvojenom nagradom publike “Panorama” za najbolji igrani film prikazan na festivalu u Berlinu

CHIWELOOK: Od pjesnika i kliničkog psihiloga, preko režisera, producenta i scenariste, do političara – i u svemu, reklo bi se prilično uspješan. Koju od ovih uloga Srđan Dragojević najviše voli i u kojoj se najbolje pronalazi?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Ne samo pesnik, od šesnaeste godine se bavim pisanjem, u sedamnaestoj sam zaradio prvi novac kao novinar “Omladinskih novina”, kasnije sam pisao i za “Polet”, ’Start”, “Omladinski list”. Bio i urednik književne rubrike u “Studentu”, pisao i kolumne skoro dve godine. Tako da mi je pisanje i scenaristika, zapravo, vokacija u životu. Sve drugo je, više-manje, hobi.

CHIWELOOK: Koliko Vam funkcija poslanika u Skupštini Srbije kojoj ste se ozbiljno posvetili ostavlja prostora za umjetnički rad van nje?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Ne smeta mi. Voleo bih da mogu više da učinim u Parlamentu. Veoma sam aktivan u Odboru za kulturu Skupštine ali su, na žalost, teme iz kulture veoma retko u žiži parlamentarnog odlučivanja. Slično je i sa drugim temama koje me zanimaju, ekologijom i obrazovanjem.

CHIWELOOK: Jeste li razmišljali o priručniku za apsolvente “Kako da tvoj diplomski rad postane kultno djelo” ? 🙂 Izjavili ste da su Vaši najbolji filmovi Lepa sela, lepo gore i Atomski s desna, ali kako Vi sa ove distance gledate na “Anđele”?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Kao simpatičan diplomski film.

CHIWELOOK: Ubrzo će u izdanju Lagune izaći Vaše dvije nove knjige:  Pre nego što crvima kažem zdravo i Krilata deca. Možete li nam ukratko reći nešto o njima, kome su namijenjene i planirate li možda ekranizaciju neke od njih?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Zapravo, izlaze tri knjige, od kojih su dve za decu – “Krilata deca” i “Kakagrad”. I jedna za odrasle. Mogu vam štošta reći ali, oprostićete mi, neću. Nekako mi se čini logičnim da odgovaram na pitanja onih koji su ih pročitali, dakle, negde nakon sajma knjiga kada će se knjige pojaviti.

CHIWELOOK: Koliko kao reditelj obraćate pažnju na modu u filmu? Da li moda i uopšte izgled likova u Vašim filmovima doprinose naglašavanju karaktera likova i u kojoj mjeri?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Znam jako dobro, valjda instiktivno, šta je dobro a šta nije kada mi kostimograf ponudi. Inače, baš me briga za modu.

CHIWELOOK: Koji film je u posljednje vrijeme na Vas ostavio poseban utisak i zbog čega?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Obično i koristim društvene mreže da svojim prijateljima i poznanicima preporucim neki film, knjigu ili seriju. A oni preporučuju meni. Tako da, ukoliko nekoga to interesuje, možete naći na FB-u ili Twitter-u.

31

2

IZA MODNOG PARAVANA

CHIWELOOK: Koliko polažete računa na svoj izgled i kako uspijevate izgledati tako mladoliko?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Uopšte ne izgledam mladoliko. Imam 52 godine i verujem, te godine se vide. Sto se odeće tiče, obično kupim pet crnih majci odjednom, dva para farmerki koje mi se svide, dva para istih patika. Da imam više para sve bih kupovao po pet, da ne moram da mislim dugo vremena. Eto koliko me moda zanima.

CHIWELOOK: Koji su bili simboli mode Vašeg djetinjstva?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Oprostite, zaista ne znam. Modom se nikad nisam bavio. Moje mišljenje o modi se može svesti na – “Nije u redu da čovek hoda gologuz.”

1459771_10152032970222207_793672204_n

Sa snimanja filma “Atomski zdesna” (Foto: Facebook)

CHIWELOOK: Ministar kulture Tasovac u Vladu Srbije ide sa svojom šik frizurom, da li bi Vama kao poslaniku (umjetniku) “oprostili” ulazak u Skupštinu u japankama npr.? 🙂

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Dosta je hladno u Skupštini, stalno erkondišn duva, pa teško da bi u japankama bilo ugodno. Meni je sasvim dovoljno što ne moram da nosim kravatu i mogu da nosim farmerice uz košulju i sako.

CHIWELOOK: Mislite li da formalni dres kod utiče na viši stepen produktivnosti i posvećenosti određenom poslu ili smatrate da ljudi mogu dati više od sebe ukoliko su obučeni u onome u čemu se najprijatnije osjećaju?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Ne razumem se u taj dres kod. Ceo život se oblačim tako da mi ne bude hladno zimi i pretoplo leti.

1004_37802737206_4741_n

Foto: Facebook

CHIWELOOK:  Da li je moda umjetnički izraz ili samo ljudska potreba za odjećom?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Čuo sam da je neki smatraju umetnošću. Nemam nista protiv toga. Kad je danas i di džej umetnik, može da bude i šnajder. Bar nešto radi korisno.

CHIWELOOK: U čemu se po Vama krije tajna ljepote jedne žene?

SRĐAN DRAGOJEVIĆ: Nisam vam ja pogodan “medijum” za takva pitanja.

Svako ko želi da pogleda kultna Dragojevićeva ostvarenja u visokoj rezoluciji: “Rane”, “Lepa sela lepo gore”, “Parada, “Sveti Georgije ubiva aždahu” i “Atomski zdesna” može to uraditi klikom na ovaj link