monday-morning-diet-1920x1080

Kraj decembra i početak januara donose nam obilje hrane, alkohola, proslava i đakonija kojima ni oni najodaniji zdravim stilovima života ne mogu da odole. Nakon skoro dve nedelje svakodnevnih sarmi, ruskih salata, prasića, slatkiša i alkohola, organizam umesto da smo u neradnim danima odmorili i spremili za nove pobede, uglavnom smo svi opteretili nepotrebnim kalorijama, toksinima, a i kilogramima. Nagomilanost toksinima nas čini umornim, apatičnim i teško funkcionalnim. Dobra stvar je što mnogi odluče da promene svoje navike baš od januara, pa ukoliko do sada niste počeli da mislite o tome šta jedete ili koliko vremena posvećujete sebi, vežbanju i zdravim stilovima života, ovo je pravo vreme.

Postoje mnoge teorije o tome šta detoksikacija znači i na koji način se ona obavlja, a mi ćemo svakako izbeći one teorije o dubokom izgladnjivanju jer na taj način samo činimo dodatnu štetu svom organizmu.Već smo govorili o tome koliko je važna raznovrsna ishrana, tako da ćemo i u ovom kratkotrajnom detox periodu svakako unositi i proteine, ugljene hidrate i masti da naš organizam ne bi trpeo deficit istih.

Detoksikacija podrazumeva izbacivanje toksina iz organizma koji su najčešće uneseni putem aditiva u hrani, pesticide, slatkiša, alkohola, kafe, cigareta ali kojima smo izloženi svakog dana i u našoj životnoj sredini. Organizam ima svoje sopstvene odbramebene mehanizme kojima se oslobađa toksina, koji ukoliko se dugo talože u organizmu dovode do različitih problema sa zdravljem,ali i izgledom.

Da biste rasteretili svoje telo nepotrebnih štetnih materija, neophodno je da barem privremeno ne konzumirate kofein, alkohol, nikotin, slatkiše i tešku i masnu hranu. Takodje neophodno je da količina hrane koju unosite u ovom period bude za nijansu manja od one koju inače konzumirate. Dan počnite toplom vodom sa limunom ili sveže ceđenim miks sokom od limuna, pomorandže i grejpa (oni koji uzimaju lekove za koagulaciju krvi ne treba da konzumiraju grejp). Za doručak uzmite ovsene mekinje prelivene toplom vodom u koje ćete dodati nekoliko badema, cimeta i semenki bundeve ili suncokreta. Za ručak se odlučite za toplu domaću supu bez rezanaca, koja će vas ugrejati u ovim zimskim danima, a nakon toga povrće (brokoli ili neku od kupusnjači) sa dosta salate i parčetom ćurećeg mesa. Za večeru napravite salatu sa komadima ribe, koju ćete preliti maslinovim uljem. Veče je pravo vreme i za konzumaciju belog luka koji ima odlične efekte na zdravlje zbog svog sastojka alicina. Ukoliko želite užinu sok od cvekle, šargarepe i jabuke će vašem organizmu dati snagu da pregurate do obroka.

food

Za unutrašnju detoksikaciju izuzetno su važne neke namirnice, i to jabuke, avokado, artičoka, cvekla, kupusnjače, beli luk, kivi, suve šljive, alge, potočarka, banana, borovnice, mekinje, jaja i špargla. Hidratacija je osnovni stub dobre detoksikacije, pa ne zaboravite da konzumirate dovoljnu količinu vode.

Da bi detoksikacija bila kompletna, postoje i spoljašnji vidovi detoksikacije, a tu su najkorisniji piling, masaža i tretmani sa zagrevanjem ili opšte poznati kao sauna i parna kupatila.

Sauna je odličan način za relaksaciju i oslobađanje od stresa (što je jedan od najgorih toksina) ali isto tako i za oslobađanje od svih onih toksina koje smo uneli u svoj organizam. Treba biti oprezan pri korišćenju saune ukoliko imate neko hronično oboljenje, bolest srca, ako ste trudni, imate problem sa proširenim venama, kao i neka od kožnih oboljenja. Pri ovim stanjima neophodna je konsultacija sa lekarom pre upotrebe.

Masaža, pored toga što stimuliše limfni sistem, deluje na sveukupno opuštanje organizma i tako doprinosi relaksaciji ali i detoksikaciji. Različita eterična ulja mogu igrati važnu ulogu u procesu detoksa, a najbolja su anđelika, crni biber, mirođija, geranijum, čempres, kleka, grejpfrut, pačuli, mandarina i limun. Mogu se koristiti za masažu, ali i kao dodatak toploj kupki.coconut-oil-1

 

Mislite o tome šta unosite u svoj organizam svakog dana, ne samo nakon što ste se prejeli. Toksini i loša hrana ne samo da utiču na vaš izgled, već vas sprečavaju da iskoristite svoje kapacitete kako na poslovnom, tako i na ličnom planu.

Neka vam početak 2016, bude signal za novi početak i brigu o vašem zdravlju i izgledu. Zapamtite da sami mnogo utičete na svoje zdravlje i lepotu, a meni preostaje da vam poželim puno sreće i ljubavi u Novoj godini.

Snežni pozdravi od vaše doktorke iz Beograda!

Dr Jovana Majstorović, nutricionista