lemonade-5760x3840-drinks-cocktails-juice-summer-sun-fruit-lemon-ice-432Najvažnija stvar posebno u letnjim mesecima je dobra hidriranost organizma, tako da glavni letnji akcesoar bi trebalo da bude flašica sa vodom. Veštački sokovi su puni šećera tako da ako želite da se vratite sa mora sa lepom i vitkom linijom, oni svakako nisu idealan izbor. Gazirano ume da prija u toplim letnjim danima, pa je najbezbolnija varijanta kisela voda, koja leti može i da pomogne u nadoknadi elektrolita koje gubimo znojenjem. Limunada bez dodataka šećera je dobar izbor za letnje okrepljenje. Vodite računa o preterano hladnim napitcima, jer letnja sezona ne amnestira od grlobolja i prehlada.

Hrana u letnjim mesecima bi trebalo da je laganija, da sadrži više povrća, salata i ribe, pa su vam različite kombinacije ovih namirnica najbolji način da unesete u svoj organizam sve neophodne nutritijente,a da opet ne preopteretite organizam.Sunce pored toga što popravlja raspoloženje i utiče na stvaranje Vitamina D, poslednjih nekoliko desetina godina i nije veliki prijatelj naše kože. Pored toga što kada smo napolju, nepokriveni i direkto izloženi toploti, možemo da ugrozimo naše opšte stanje, doživimo toplotni udar ili sunčanicu, naši već postojeći mladeži neće voleti da se direktno gledaju sa suncem, pa je važno da ih pokrijemo, minimalno izlažemo suncu i naravno redovno kontrolišemo kod dermatologa, kako bismo sprečili neki zločudni karcinom kože, koji je danas izuzetno čest.

Preterano izalaganje sunčevim zracima koje se godinama akumulira, dovodi do nastanka novih mladeža, a sa godinama koža gubi svoju vlažnost, i mnogo brže stari. Opekotine koje nastanu tokom sunčanja, ne samo da mogu  da naprave neprijatnost i bolove već mogu da zahtevaju i hirušku obradu. Nakon sunca obavezno je hidriranje kože i kose, a gel na bazi aloja vere i mentola može da ohladi kožu i olakša tegobe. Koži je leti neophodna veća doza beta- karotena, pa je najbolji način da ga unosite iz naranđžastog voća i povrća. Očistite šargarepu prelijte je limunom ili limetom i neka ovo bude idealna užina za tople letnje dane. Vaše telo će vam vratiti,prelepom bronzanom bojom. Ne zaboravite da uvek namažete kremu sa faktorom, posebno nakon što ste izašli iz vode, kada se prethodni sloj skinuo.
Jedan od opasnih letnjih smetala mogu da budu insekti, koji svojim ubodima mogu da naprave probleme, posebno onima koji su alergični. Ukoliko vas ubode neki od insekata prva pomoć je mast synopen, a ukoliko nju ne posedujete i soda bikarbona može da ublaži tegobe.

Ako i tokom letnjih meseci nastavljate da se bavite svojim standarnim fizičkim aktivnostima, vodite računa da to bude u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, kako biste izbegli najtopliji deo dana. Najbolje je da leti se bavite vodenim sportovima, plivanjem, ronjenjem, vaterpolom ili aqua- bikom.
Garderoba je takođe izuzetko važna, pa se preporučuje lagane pamučne ili lanene stvari, uz izbegavanje sintetike, najlona i poliestera, uskih pripijenih ili debelih materijala.Štitite glavu šeširima sa velikim obodom, a oči naočarima sa UV filterom.

Oslobodite se svakog stresa, udaljite se od vašeg mobilnog telefona barem tih nekoliko dana koliko ste na odmoru, gledajte u prirodu, uživajte u društvu sa svojim najvoljenijima, mislite pozitivno i vratite se kući spremni za nove pobede.

Lep i prijatan odmor Vam želim, a ubrzo nastavljamo naše nove avanture o lepoti i zdravlju.

 

dr Jovana Majstorović