Kristal cirkonijum je osnova za bezmetalne krunice. Cirkonijum je još davne 1789. otkrio njemački hemičar Klaproth, i zahvaljujući njegovim izuzetnim svojstvima nazvao ga “čudesni mineral”. To je jedan od najtvrđih materijala i prvenstveno se upotrebljavao u svemirskim tehnologijama. Cirkonijum je biokompatibilan. Brojnim istraživanjima je utvrđeno da cirkonijum ne izaziva nikakav štetan efekat na organizam. Dobro urađene cirkonijumske krunice gotovo je nemoguće razlikovati od prirodnog zuba i zbog toga su jedna od najpopularnijih zubnih nadoknada. Cirkonijum keramičke krunice ili bezmetalne krunice predstavljaju alternativu metalokeramičkim krunicama (navlakama). U nastavku govorimo o prednostima cirkonijum krunica.

Krunice od čistog cirkonijuma izgledaju prirodno i izuzetno su jake

Zašto cirkonijum krunice ? Zato što pacijenti dobijaju odličan, estetski i funkcionalno veoma dugotrajan rezultat. Cirkonijum je najsnažniji keramički materijal koji se koristi u stomatologiji i koji može da trpi pritisak žvakanja na duge staze. Ranije nije postojao estetski materijal za krunice i mostove, koji je mogao da se koristi na bočnim zubima. Sada, upotrebom cirkonijuma, moguće je napraviti krunice koje izgledaju kao prirodni zubi i koje dugo traju.

Cirkonijum krunice se postavljaju preko obrušenog zuba da bi promijenili veličinu, oblik i boju zuba. Ukoliko jedan zub nedostaje, moguće je obrusiti susjedne zube, postaviti preko njih most od cirkonijum krunica i na taj način nadoknaditi gubitak zuba. To su protetske nadoknade koje se cementiraju preko obrušenih zuba i nije ih moguće skinuti. Takođe, moguće je napraviti krunice od monolitnog polihromatskog cirkonijuma. To znači da se za krunice koristi čist cirkonijum. Prednost ovih krunica je što nema odlamanja keramike, čipovanja, što se često dešava kod cirkonijum kruna na koji se dodaje keramika. Napretkom tehnologije pojavili su se translucentni cirkonijum materijali, koji prelamaju svjetlost kao prirodni zubi.

Uz cirkonijum krunice prirodni zubi se manje bruse

Kod upotrebe cirkonijuma prirodni zubi se manje bruse. Cirkonijum krunice su tanje od metalokeramičkih. Na taj način ostaje više zubnog materijala, dentina, živac je bolje zaštićen i zub duže traje. Brušenje za cirkonijum krunice ide odmah do desni ili pola milimetra ispod desni, čime se dobija najbolji estetski efekat, tako da ne postoji nikakvo ugrožavanje ili reakcija desni na cirkonijum, a i sam materijal je višestruko biokompatibilniji od metala.

Nema tamne linije iznad zuba uz desni

Za razliku od metala, cirkonijum je bioinertan, kompatibilan materijal. Metal može da ispušta jone koji preko pljuvačke mogu preći u zubno meso i prebojiti ga. Pacijent zbog metala može dobiti crnu ivicu oko krunice koja se vidi prilikom smijanja. To se posebno vidi kod pacijenata koji jako podižu gornju usnu kada se smiju. Prebojenost gingive se lako uočava i ne izgleda lijepo. Ujedno, metal može i izazvati alergijske reakcije.

Cirkonijum krunice imaju veliku snagu prilikom žvakanja

Čist cirkonijum ima veliku snagu da izdrži pritisak žvakanja. Proces dizajniranja i izrade je digitalan. Gipsani model se skenira u zubotehničkoj laboratoriji i prenosi u softver. U njemu se dizajniraju zubi. Poslije toga se u 3D printeru pravi plastični model zuba koje tehničar dizajnira po željama pacijenta.

Moguće velike korekcije prije postavljanja cirkonijum krunica

Plastični model se šalje u ordinaciju i postavlja pacijentu u usta. Tada on može da vidi kako će novi zubi izgledati prije rezanja cirkonijuma. Ti plastični zubi se mogu mijenjati, produžiti ili skratiti. Veoma je važno tada obratiti pažnju na sve detalje, kao i to da pacijent iskreno kaže da li je zadovoljan i šta želi da promijeni, jer nakon postavljanja gotovih zuba u usta, velike promjene nijesu moguće.

Cirkonijum krunice odlično naliježu na prirodne zube

Kada u plastičnom modelu pacijent odobri da je zadovoljan oblikom i veličinom zuba, tehničar postavlja cirkonijumski blok u mašinu za rezanje – CAD CAM mašinu, i tako nastaju cirkonijum krunice. Poslije rezanja se prebacuju u peć za sinterovanje na veoma visoku temperaturu i dobijaju konačan izgled i snagu. Treba naglasiti da je ovdje veoma velika mikronska preciznost i da tako izrađene krunice veoma precizno naliježu na obrušene zube. Osim toga, čak i pacijenti sa alergijama ili drugačije oslabljenim imunim sistemom neće imati bilo kakvu negativnu reakciju vezanu za cirkonijum krunice. Izbjegnuta je pojava preosjetljivosti na toplotne nadražaje, kao i promjena osjećaja ukusa. Kod brušenja za keramičke krunice nije neophodno ukloniti znatnu zubnu supstancu.

Prirodan izgled zuba uz cirkonijum krunice

Najzad dolazimo do boje zuba. Ukoliko pacijent želi upadljiv holivudski osmijeh koriste se bleach boje. One mnogo prirodnije izgledaju na cirkonijum krunicama, nego na keramici koja ima metalnu podlogu i može da propušta svjetlost. Cirkonijum je djelimično transluscentan, pa i bleach boje, koje su izrazito bijele, djeluju prirodnije nego na metalokeramici.

Istanbul Dental Clinic nudi usluge pestetske medicine. Kao i do sad, osluškuju želje pacijenata i prate trendove. Okupili su vrhunske stručnjake i otvorili vrata svoje ordinacije, opremljene po visokim standardima. Želja im je da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberu metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate. Samo u junu mjesecu, na cirkonijum krunice imaju akciju, pa iste možete uraditi po odličnoj cijeni od 160 eura.