1280-720-404637PROTEAZE (proteinaza, peptidaza) je enzim koji izvodi proteolizu (razlaganje proteina). Ukoliko je proces varenja nepotpun, nesvareni protein može završiti u cirkulacionom sistemu, kao i u drugi delovima tela. Kada uzimate proteaze u većim količinama, to može pomoći da očistite telo uklanjajući neželjene proteine iz vašeg cirkulacionog sistema. Ovo će vam pomoći u čišćenju krvotoka, povratiti vam energiju i ravnotežu. Jedan od trikova organizama koji okupiraju naša tela je da se umotaju u proteinsku opnu i na taj način prikažu imunom sistemu kao normalni proteini. Velike količine proteaze pomažu pri uklanjanju ove opne i na taj način omogućuju odbrambenom sistemu da stupi u akciju. Kada se proteinska opna uništi imuni sistem se aktivira i uništava ove organizme.

Dodatna količina proteaze pomaže u borbi protiv prehlade, gripa i kancerogenih tumora. Proteaze pomaže pri lečenju i oporavku od kancera rastvarajući opnu ćelije kancera, na taj način dajući šansu imunom sistemu da uradi svoj posao.

AMYLAZE – Drugi po značaju enzim koji imamo, amilaza je odgovorna za varenje ugljenih hidrata u hrani. Zbog ovoga, može se smatrati prirodnim antihistaminom. Ne potpuno varenje ugljenih hidrata je povezano sa šećerom u krvi, alergijama i astmom.Amilaza je vrlo efikasna u otklanjanju simptoma alergijskih reakcija isled ujeda insekta, iritacije na polen, kontakta sa otrovnim bršljanom, otrovnim hrastom. Moguć razlog zašto su neki ljudi otporniji na ove otrove i iritacije je verovatno veća količina amilaze u njihovim telima.
LIPAZE – Odgovoran za varenje masti u hrani. Ukoliko se uzme u većim količinama može dospeti u krvotok gde pomaže u otklanjanju viška masnih naslaga iz vena i arterija. Kada se ovo desi, arterije i vene postaju otvorenije i krv kroz njih prolazi mnogo lakše kroz čitavo telo.Dobro je poznato da začepljene arterije izazivaju visok krvni pritisak, a to vodi ka srčanim problemima. Unošenjem ekstra lipaze u procesu pred varenja ostvaruje se kompletna kontrola masti, i u stomaku i u arterijama. Dodatne lipaze mogu pomoći kod programa za smanjenje kilograma, zato što konvertuje masti u energiju umesto da joj dozvoljava da se taloži u vašem telu.
CELLULAZE – Odgovoran za razlaganje vlakana. Takođe je i odličan antioksidant pošto se veže za teške metale i druge toksine i izbacuje ih iz vašeg tela. Mi uglavnom konzumiramo rastvorljiva i ne rastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna su efikasna u vezivanju za višak holesterola i toksičnih materija i u njihovom uklanjanju iz organizma. Celulaze pomaže u ovom procesu jer razlaže rastvorljiva vlakna čineći ih korisnijim. Nerastvorljiva vlakna pružaju potrebnu zapreminu da bi održavali creva u ispravno nadutom stanju, a takođe se ponaša kao metla jer ujedno i čisti i tanka i debela creva.
MALTASE – Odgovoran za razgradnju složenih šećera iz ječmenih i pšeničnih proizvoda pretvarajući ih u glukozu.
LACTASE – Odgovoran za varenje šećera u mleku i mlečnim proizvodima.
FITAZE – Pomaže u varenju uopšteno a naročito je efikasan u proizvodnji vitalnih hranljivih sastojaka B kompleksa.
SUKRAZE – Odgovoran za varenje šećera koji se nalaze u većini hrane.

Možda nećemo uvek dobiti dovoljno enzima iz hrane koju jedemo i zbog toga možemo imati problema sa varenjem. Evo nekoliko predloga koji  mogu pomoći.
1) Dobro sažvačite hranu. Ovo će rastvoriti hranu i olakšati posao enzimima.
2) Jedite vaše obroke polako. Ovo će dozvoliti vašoj hrani da se svari u ravnomernom kontinuitetu.
3) Opustite se posle obroka kako bi vaše telo imalo više energije da počne proces varenja.
4) Jedite manje ali više puta da bi pomogli varenju i boljem metabolizmu proteina, ugljenih hidrata i masti.
5) Ne jedite teške obroke najmanje tri sata pre spavanja.
6) Pijte dosta vode ili biljne čajeve
7) Jedite puno svežeg voća i povrća da bi uneli što više enzima.

Postarajte se da uzimate sve enzime koje možete. Što više enzima unosite, vaše varenje biće bolje, veću vrednosti ćete pribaviti iz vaše hrane. I ne brinite, ne možete uzeti previše enzima, jer previše enzima ne postoji. Kad nema dovoljno enzima, telo ne može da iskoristi hranljive sastojke koji su mu potrebni. Posledica toga je da se povećava apetit i žudnja za hranom (jer konzumirana ishrana ne donosi neophodne sastojke), što opet dovodi do povećanja telesne težine i skladištenja masti. Iako se enzimi često povezuju sa varenjem, to nije jedina njihova funkcija.

Enzimi su složeni proteini koji olakšavaju na stotine raznih aktivnosti u organizmu. Oni su odgovorni za iskorišćenje vitamina i minerala, regulaciju hormona, i zdravlje imunog sistema. Enzimi takođe igraju važnu ulogu u detoksikaciji, koja je suštinska u procesu gubljenja suvišne težine. Čak i osnovne aktivnosti kao što je disanje i govor oslanjaju se na prisustvo metaboličkih enzima. Važno je da shvatimo da danas većina ljudi ne živi na način koji podstiče ispravnu upotrebu enzima i digestivne funkcije. Mi jedemo uglavnom termički obrađenu hranu, koja se često priprema na veoma visokoj temperaturi. Visoka temperatura uništava enzime. Mi smo takođe izloženi ekstremnim količinama stresa usled uticaja okoline i emocionalnog stresa, koji takođe ubrzano troše vitalne hranljive sastojke potrebne telu.

Česti problemi sa digestivnim sistemom kao što su otežano varenje, gorušica, vraćanje kiseline i sindrom iritabilnih creva znaci su da je vaš sistem organa za varenje izložen prevelikom stresu. Enzimi mogu da pomognu da se olakšaju svi ti problemi, kao i problemi sa umorom, nesanicom, bolovima u zglobovima i mnogo više. Velika je pomoć organizmu ako uz svaki obrok konzumiramo neku vrstu sirove hrane koja snabdeva telo prirodnim enzimima potrebnim za varenje.

dr Jovana Majstorović