vodaNašu Health’ing rubriku počećemo pričom o vodi. Svi znamo da je pored kiseonika, voda osnovna potreba za život svih naših ćelija, pa samim tim  i nas samih. Svako od nas se u proseku sastoji od 65 do 75 % vode, a kako starimo količina vode se u organizmu postepeno smanjuje. Naše ćelije sadrže različitu količinu vode, npr. misične ćelije se sastoje od oko 75 % vode, dok masna ćelija ima samo 10-15 % vode. Svaki prostor unutar i van naših ćelija sadrži određenu količinu vode. Pored vode, u i oko ćelija se nalaze različiti elektroliti koji ukoliko ne unosimo dovoljno vode menjaju svoje prirodno stanište i tako žedne ćelije predstavljaju jedan od osnovnih razloga nastanka različitih bolesti. Voda je neophodna za disanje, metabolizam, probavu, regulisanje telesne temperature, ona prenosi hranljive supstance do organa kojima je neophodna i ispira otpadne i otrovne supstance iz tela. Dehidratacija ili manjak vode izazivaju umor, glavobolju, nervozu, opstipaciju, a dugotrajna dehidratacija dovodi do mnogobrojnih hroničnih bolesti.

Bez obzira što u našem podneblju voda je svima pristupačna, vrlo često zaboravimo da popijemo dovoljnu količinu svakog dana, što otežava normalne procese u našem organizmu i izaziva tegobe za koje nismo svesni da samo sa nekom časom vode više nego obično, možemo da rešimo. Odrasla osoba bi trebalo da dnevno unese izmedju 7 i 10 čaša vode. Neophodna količina varira od godina, pola, aktivnosti i godišnjeg doba. Više vode je neophodno uneti leti ili nakon upotrebe saune zbog pojačanog znojenja, a ukoliko vam ishrana inače nije slana ili ne patite od povišenog krvnog pritiska možete uneti i izvorsku (flaširanu vodu) koja sadrži neke elektrolite koje nemamo u običnoj “česmovači”. Fizička aktivnost zahteva prvo pre treninga dobru hidraciju, a onda za vreme treninga postepeno dodavanje vode, po sistemu „gutalj po gutalj“. Za aktivne sportiste i rekreativce koji imaju jače treninge pored obične vode, savetuju se i obogaćene vode sa dodacima vitamina i elektrolita.

Za opstipaciju se preporučuju dve čaše mlake vode, odmah nakon ustajanja. Voda osveži organizam nakon noćnog odmora, a mlaka voda aktivira creva i pomaže u lakšem i redovnijem procesu pražnjena creva.

Osnova svih „režima ishrane“ je voda sa limunom. U mlaku vodu dodati sok od limuna, po želji možete dodati i nekoliko listića nane. Ova voda pored toga što je bogata vitaminom C, koji je veliki saveznik lepote, pomaže u borbi protiv infekcija, pomaže procesu mršavljenja, vrši detoksikaciju organizma, ublažava bol i upalu u zglobovima i kolenima jer rastvara urinsku kiselinu, ojačava jetru jer pospešuje produkciju jetrinih enzima, sadrži i kalcijum, kalijum koji služi kao hrana za mozak i nervne ćelije, dijetalna vlakna, gvožđe i vitamin A u tragovima.

Ne treba zaboraviti da svaki unos tečnosti ne znači i unos vode. Vodu unosimo i putem čajeva, nekih sokova i hrane, ali sa nekim napicima kao što je kafa, razni sintetski i gazirani sokovi, a posebno alkohol, ne samo što ne donosimo vodu u naš organizam, već je iz njega i crpimo. Zato je neophodno da uživaoci u alkoholu, posebno „žestini“ na svaku čašicu alkohola unesu barem jednu čašu vode (a preporuke su i dve) za vreme konzumacije alkohola, da bi sprečili poznatu noćnu žeđ i nalivanje vodom u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim časovima.

Pošto naše telo ima veliki sadržaj vode, manji ili veći unos može imati uticaj na telesnu masu. Osobe koje su na restriktivnim dijetama sa malo ugljenih hidrata brzo gube vodu, jer ugljeni hidrati dobro vezuju vodu, pa se javi prividni utisak o mršavljenju, u stvari radi se samo  o gubitku vode. Zapamtite: zdravo mršavljenje znači gubitak od 0.5 do max 1 kg nedeljno (osim kod ekstremno gojaznih kada se ovaj broj duplira). Sve ostalo znači gubitak vode i dehidrataciju, a tada naše telo pati. Zapamtite da i kada osetite preranu glad, voda može ovaj osećaj da zamiskira i da vas spreči u unošenju nepotrebnih kalorija do vašeg planiranog sledećeg obroka.

Ako nekada smetnete sa uma koliko je voda važna, Tales će vas svojom poznatom sentencom podsetiti: „Princip svih stvari je voda,sve dolazi iz vode i sve se pretvara u vodu“. Nemojte da zaboravite da je negde u svetu i voda luksuz, zato iskoristite to što je kod nas VODA najeftiniji i najlakši način da uradite nešto za sebe, svoju lepotu i zdravlje. Zato sada svi po čašu zdravlja!

dr Jovana Majstorović, nutricionista