6966507-heart-coffee-wallpaperNeke studije govore o pozitivnim efektima ovog napitka, pa tako tvrde  da na duge staze ispijanje kafe bi trebalo da smanji rizik od dijabetesa tip II,  nudi određenu vrstu zaštite od Parkinsonove bolesti i preventivno deluje protiv Alchajmera. Takođe postoje i subjektivni benefiti da nas kafa budi ili odrzava koncentraciju kada nam je neophodna dodatna pažnja za obavljenje nekih poslova. Žene koje su pile kafu u nekim studijama imaju manji rizik od razvoja karcinoma endometrijuma. Kofein deluje kao diuretik, stimulans i blagi laksativ. Sastojak je nekih lekova protiv migrene.

Nažalost brojne studije govore i o lošim efektima koje kafa može da ima po naše zdravlje.Kafa sadrži  kofein koji se vrlo često pominje kao otrov koji ubija insekte. Metilksantini koji su sastojak kafe imaju sposobnost da oštete naše ćelije i da utiču na mutacije DNK. Kofein se pretvara u mokraćnu kiselinu pa tako može da ometa laboratorijske vrednosti mokraćne kiseline u urinu.Prolazi krvno moždanu barijeru i na taj način draži koru mozga, posebno u delu koji je zadužen za mišljenje.

Kofein podiže nivo cikličnog AMP( adenozin mono-fosfat) i na taj način povećava našu budnost i stvara dodatni osećaj energije. Nagli pad kofeina dovodi do ponovne potražnje podizanja cAMP i na taj način ulazimo u žačarani krug ispijanja jedne šoljice za drugom. U kafi se nalazi oko 100 štetnih hemijskih sastojaka, a samo neki od njih su acetaldehid, amonijak, fenol, naftalin, vodonik sulfid. Kod žena preterano ispijanje kafe može se povezati sa nastankom kancera mokraćne bešike,a kod trudnica više od 5 šoljica kafe  dnevno može dovesti do  pobačaja. Kada se razlaže kofein, njegovi produkti razgradnje su toksični, oni ometaju enzim fosfodiesterazu  u pretvaranju AMP u energiju i zato osećamo nagli pad energije, nervozu i napetost.

772194-coffee-wallpapers

Kofein da bi se razložio vuče kalcijum iz kostiju , a povećava nivo fosfora . Kofein širi kapilare i arteriole,ali  skuplja srčane krvne sudove. Kofein remeti san, povećava količinu masnih kiselina u krvi , pogoršava šećernu bolest i zadržava vodu o organizmu. Sadrži hlorogenu kiselinu koja utiče na veću sklonost ka alergijama. Deluje na renin,adrenalin i noradrenalin čime povećava preduslove za stvaranje masti i holesterola. U urinu nakon ispijanja kafe povećava se količina kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i hlorida što znači da može uzrokovati deficit ovih minerala.Kofein kod nekih ljudi izaziva ekstrasistole, drhtanje prstiju, a u nekim slučajevima može da uspori dotok krvi u mozak. Kombinacija alkohola i kafe povećava dejstvo alkohola, a kombinacija mleka i kafe stvara u našem želucu nesvarivu kombinaciju koja otežava varenje i onemogućava apsorpciju minerala svega što neposredno nakon unesemo. Prisustvo ulja u kafi (kafeoli) i u kafi koja ne sadrži kofein, stimulišu stvaranje viška kiseline u želucu i nadražuju ostatak digestivnog sistema. Napici koji ne sadrže kofein mogu smanjiti ukus za ostalu hranu. Postoji mogućnost javljanja cista,fibroma i tumora dojke kod žena koje konzumiraju velike količine kafe.

Mnogi bez obzira na sve ove loše stvari koje kafa može da izazove u našem organizmu ne mogu da se odreknu svog omiljenog napitka. Savet je da kao i u svemu treba biti umeren i da ukoliko već volite da uživate u kafi, izbegavate instant varijante, pomešane 2 u 1 , 3 u 1 jer ne samo da unosite nepotrebne kalorije, dodatni šečeri, masti , stabilizatori i arome, a kofeina gotovo i da nema. Odlučite se za domaću kafu ili espreso bez mleka, ukoliko ne možete bez kafe da zamislite svoj dan. Ne zaboravite da na jednu šoljicu kafe obavezno unesete dve čaše vode da ne biste dehidrirali. Svakako gledajte da tu svoju šoljicu kafu popijete do 15 h najkasnije kako ne bi uticala na kvalitet sna.

Mislite o tome koliko Vam je kafa samo deo rituala ili zaista potreba. Svaka promena rituala koja traje duže od 21 dana postaje nova navika, pa mislite o alternativi u svom jutarnjem razbzđivanju. Ukoliko konzumirate i cigarete, možete jednim potezom se osloboditi dve navike.

dr Jovana Majstorović, nutricionista